Thursday, December 13, 2007

NLP-NLPt


NLP/NEURO–LINGVISTIČKO PROGRAMIRANJE

"NLP je umetnost i nauka o ličnom uspehu. Umetnost, jer svako unosi svoju jedinstvenu ličnost i stil u sve što čini. Nauka, jer nudi modele ljudi koji su izvrsni u nečemu u čemu postižu vrhunske rezultate. NLP je metod da ono najbolje u nama i drugima bude svesno dostupno i manifestovano... i da se osvesti razlika između izvrsnog i prosečnog." Džozef O'Konor & Džon Sejmur iz knjige "Uvod u neurolongvisticko programiranje"

NLP je nastao 1970tih godina kao model za razvoj ličnih potencijala, unapređivanje komunikacije i postizanje uspeha u raznim područjima života.

NLP je efikasna i kreativna metoda za konstruktivno menjanje ličnog doživljaja, modela razmišljanja i ponašanja što se ogleda kroz poboljšanje opšteg kvaliteta života.

NLP je praktičan model, usmeren na korisnost i načine funkcionisanja u skladu sa sopstvenim integritetom i sistemom vrednosti. Koristi integrisane spoznaje psihologije, lingvistike i neuroloških istraživanja. Nastao je integracijom Geštalt-psihologije, teorije sistema, hipnoterapije, pod uticajem psihoterapije usmerene na telo, psihodrame, grupne dinamike, individualne i dubinske psihologije.

NLP se zasniva na među-uticaju opažanja (neuro aspekt), jezika (lingvistički aspekt) i nesvjesnih obrazaca ponašanja (aspekt programiranja).

NLP je primenjiv u psihoterapiji, pedagogiji, savetodavnom radu, socijalnom radu, menadžmentu, komercijali, zdravstvu, sportu i svuda gde su komunikacija, razvoj i ostvarivanje potencijala od značaja za željeni rezultat i postizanje cilja.


NLPt/NEURO-LINGVISTIČKA PSIHOTERAPIJA

NLPt je samostalan psihoterapijski modalitet, prihvaćen od Evropske Asocijacije za Psihoterapiju (EAP) i u skladu sa kriterijumima edukacije priznate od EAP, prepoznatljiv kao EANLPt.

NLPt je usmeren je na: formulisanje i postizanje ličnih i poslovnih ciljeva, efikasno korišćenje vlastitih sposobnosti i resursa, razvijanje kreativnosti, efikasno učenje, razrešavanje unutaršnjih konflikata...

NLPt je u Austriji je priznat od Ministarstva zdravlja kao psihoterapijska metoda. U Srbiji, još uvek, nema odgovarajuće edukovanih niti sertifikovanih trenera u skladu sa standardima psihoterapijskih asocijacija.

NLPt ljudima pomaže u:
- brzim promenama na nivou stanja, reakcija i ponašanja
- generativnim promenama i odvikavanju od neželjenih navika
- formulisanju i postizanju ličnih i poslovnih ciljeva
- efikasnom korišenju sopstvenih sposobnosti i resursa
- razvoju i korišćenju kreativnosti
- svesnom korišcenju efikasnih strategija učenja
- razrešavanju unutrašnjih sukoba,
- korišćenju i modelovanju strategija izvrsnih pojedinaca
- u lečenju fobija…

No comments: